Advaita


Beelden

Vorig voorjaar verbleef ik enkele weken op een inspirerend landgoed in Frankrijk (www.sablou.nl ). Ik luisterde er veel naar wat Jan van Delden vertelde over advaita, non-dualiteit. Het waren inspirende gesprekken, temeer daar ze gevoerd werden tijdens ons ‘buiten spelen’: het verzamelen en verwerken van brandhout in het bos. Ik probeerde de essentie van wat ik van Jan leerde te vangen in een beeld:

Vaak zien we onszelf als afgescheiden van de wereld, en trekken we ons terug achter een diepe, ‘veilige’ slotgracht – het ei in dit beeld. Wat we vergeten is dat we van hetzelfde basismateriaal zijn als de wereld om ons heen. Wat als we, bijvoorbeeld door meditatie, ons idee van afgescheidenheid kunnen laten varen? De scherpe afscheiding verdwijnt, de grenzen met de wereld om ons heen worden zachter, het basismateriaal wordt zichtbaarder – de cirkel in het beeld…

Het enorme, verweerde blok walnotenhout kreeg ik van de lieve mensen van le Sablou, waar ik in die periode overnachtte en meehielp in de houtwerkplaats.

Dit beeld is te koop / te huur.